Zelf de bijsluiter kunnen lezen, daar heb je recht op!
Zelf bijsluiters kunnen lezen, zelf de belastingaangifte doen, zelf een mooie C.V. opstellen, zelf je kind met huiswerk helpen en zelf je kind voorlezen. De provincie Gelderland gaat de komende tijd samen met de Taalhuizen van de Bibliotheken en de gemeenten mensen aansporen zich te melden voor een cursus waarmee je digitaal en taal-vaardiger kan worden.
Duizenden mensen hebben moeite met het invullen van allerlei formulieren en de vele moeilijke woorden die vaak in officiële brieven staan. Tegenwoordig moet je voor contact met de huisarts of de specialist in het ziekenhuis videobellen of digitaal overleggen of foto’s uploaden. Voor veel mensen is dat heel lastig. Het Taalhuis biedt zowel digitale als taal cursussen in de verschillende vestigingen; Harderwijk, Nunspeet, Ermelo en Putten. De cursussen worden op maat gemaakt met veel persoonlijke aandacht. Specifieke vragen kunnen uiteraard ook worden gesteld en beantwoord.
Van 7 t/m 13 september is de Week van Lezen en Schrijven. In de Bibliotheek en op veel plekken in de provincie zijn dan de posters te zien van de campagne ‘daar heb je recht op!’. In de boeken die worden uitgeleend zitten boekenleggers met de contactgegevens van het Taalhuis. De lezers kunnen dit doorgeven aan mensen met een (digi)tale vraag!
Cursus makkelijk leren
In de week van Lezen en Schrijven begint ook de cursus Makkelijk Leren in de Bibliotheek van Harderwijk. Die cursus is bedoeld voor de inwoners van Harderwijk en de andere gemeenten.
Een bijna dertigjarige man, zzp’er in de bouw en op de markt, uit Ermelo is deze zomer begonnen met een taalcursus. "Ik vind het lastig om zelf de administratie goed te doen. Ik krijg er nu hulp bij. Samen met mijn vader heb ik een poelierskraam op verschillende markten. Het gaat niet altijd
goed met de dingen die ik op de borden schrijf. Eerst schreef ik: hou één tot vijftig meter afstand. Na flauwe opmerkingen heb ik dat aangepast."
Eindelijk tijd voor mezelf
Een bijna zestigjarige vrouw uit Nunspeet is nu een jaar bezig met het leren lezen. "Schrijven ga ik later aanpakken. Maar het lezen gaat goed. Deze zomer heb ik de makkelijk lezen versie van ‘De gelukkige huisvrouw’ van Heleen van Royen gelezen. Prachtig vond ik het." Door omstandigheden is ze maar weinig naar school geweest en heeft daardoor weinig leren lezen en schrijven. Na de geboorte van haar twee zoons heeft ze een cursus geprobeerd. "Ik wilde hen kunnen helpen bij het huiswerk. Helaas was ik toen te druk en had ik niet genoeg rust en aandacht om het te leren. Nu jaren later heb ik eindelijk tijd voor mezelf. Ik pak het samen met de taalvrijwilliger rustig aan. Ik heb intussen al veel geleerd, het lezen gaat best goed, want ik heb deze zomer al een hele stapel boeken gelezen."
Rode fiets
De bijna vijftigjarige vrouw uit Harderwijk durft de e-mails van de school van haar zoon niet te beantwoorden. Op Marktplaats waagt ze zich niet en ze durft geen opmerkingen te plaatsen op Facebook. Voor officiële papieren en formulieren heeft ze haar ‘regelmannen’. Op het werk doet ze of ze doof is en zegt als ze het nog een keer vragen dat het niet haar werk is om iets op de computer te noteren. Vroeger droomde ze regelmatig dat ze werd aangereden door een rode auto als symbool voor van alles wat toen fout ging in haar leven. Nu komt ze op een rode fiets naar de Bibliotheek en krijgt hulp bij lezen en schrijven en de computer.
Aanmelden kan door een e-mail te sturen naar taalhuis@bnwv.nl. Of app of bel met 06-57512983.