Passend lezen

Heb je moeite met lezen, bijvoorbeeld door een visuele of lichamelijke handicap? Dan kun je gebruik maken van 'Passend Lezen'. Passend Lezen biedt allerlei handige hulpmidelen om makkelijker te lezen.

Met je lidmaatschap van Bibliotheek Noordwest Veluwe kan je deels gratis gebruik maken van Passend Lezen, namelijk van audiolezen met 90.000 gesproken boeken.

Met een volledig abonnement van Passend Lezen betaal je €33,- per jaar en kun je, naast de 90.000 gesproken boeken, ook gebruik maken van de volgende producten en mogelijkheden:

  • 175 kranten en tijdschriften in diverse leesvormen
  • Brailleboeken, hoorspelen, hoorcolleges
  • Jumboletters voor de jeugd
  • Boeksuggesties doorgeven

Lees hieronder meer over ons aanbod Passend lezen.

Bibliotheekservice Passend lezen

De landelijke dienst Passend Lezen biedt een uitgebreide dienstverlening aan mensen met een visuele beperking. Ze bieden gesproken boeken, brailleboeken, kranten en tijdschriften in aangepaste vorm. Voor passend lezen heb je een Verklaring Leesbeperking nodig. Klik op onderstaande knop voor meer informatie over een Passend Lezen bibliotheeklidmaatschap en inschrijven bij deze landelijke dienst. 

Lees meer

Luisterboeken van de Online Bibliotheek

Luisterbieb

Ook bij de Online Bibliotheek vind je duizenden luisterboeken! Met de meeste abonnementen van de Bibliotheek heb je hier gratis toegang tot. 

Lees verder

Kinderen met een leesbeperking

Welkom bij Superboek! Lezen is leuk. Maar voor kinderen met een leesbeperking is lezen vooral moeilijk. Superboek helpt je daarbij! Bij Superboek vind je de meest actuele titels in gesproken vorm, in braille of Jumboletter voor alle leeftijden.

Lees verder

Grootletterboeken

Speciaal voor mensen met een visuele beperking heeft de Bibliotheek een collectie met grootletter boeken. Deze zijn te herkennen aan de grote zwarte G op de rug van het boek. De letters van de tekst zijn bijna 2x groter dan bij een normale druk. Vraag in je eigen Bibliotheek naar de collectie.

Daisyspeler en Daisyrom

Daisy-roms zijn speciale luisterboeken voor mensen met een visuele handicap of een leesbeperking.
Een daisy-rom is een speciaal soort luisterboek. Het schijfje ziet er hetzelfde uit als een luisterboek op cd. Het verschil is dat een daisy-rom langzamer of sneller kan worden afgespeeld. Verder kan je er ook in bladeren om te zoeken naar pagina's, net als bij een boek.

Daisyspeler
Voor het optimaal beluisteren van een daisy-rom is een speciaal afspeelapparaat nodig: de daisyspeler. Deze apparaten zijn speciaal gemaakt voor mensen met een leeshandicap, dus met grote knoppen voor het afspelen. Via de zoekstructuur van de Daisyspeler kan gebladerd (genavigeerd) worden in de tekst naar bijvoorbeeld pagina’s, hoofdstukken en/of rubrieken. Ook kan de afspeelsnelheid, volume en dergelijke geregeld worden.

Kennismakingspakket
Je kunt als bibliotheeklid een gratis kennismakingspakket met een daisyspeler en een aantal daisy-roms (voor volwassenen en jeugd) lenen en uitproberen voordat je tot aanschaf overgaat.

Om een speler te lenen, heb je een bibliotheekabonnement nodig. Bibliotheek Noordwest Veluwe leent alleen losse luisterboeken op daisy-rom's voor de jeugd uit. Losse daisy-roms voor volwassenen zijn te leen bij de bibliotheekservice Passend Lezen.

Verklaring leesbeperking
Het kennismakingspakket is bestemd voor iemand met een leesbeperking. Met de uitgevers is landelijk afgesproken dat Daisy-roms alleen aan mensen met een leesbeperking mogen worden uitgeleend. Je kunt bij het lenen van het kennismakingspakket aangeven dat je een leesbeperking hebt.